5 nap – 112 km | 2018. július 30. – augusztus 4.

(Rajt: július 30. hétfő reggel 9:00! Regisztráció és transzfer Bakonyszentlászló, Vinyére 2018.július 29-én vasárnap.)
Gyere és csatlakozz hazánk legszebb nemzeti parkjainak felfedezői közé, a Fjällräven Vándortúra csapatához! 
A Fjällräven Vándortúra egy 5 napon át tartó 112 km-es nomád élménytúra, Bakonyszentlászló, Vinyéről Káptalantótiig. Megrendezésével a vándortúrázás hagyományait szeretnénk újjáéleszteni Magyarországon, hiszen minden pillanat, amit az ember a természettel és egyúttal önmagával tölthet, igazi ajándék. Ragadd meg a lehetőséget és csatlakozz hozzánk, mert így egy barátságos, természetimádó csapat társaságában barangolhatod be hazánk meseszép, védett tájait. Több napra, több éjszakára belevetni magunkat a természetbe, sátorozni olyan meghatározó élmény, ami nemcsak testi, lelki, de szellemi megújulást is hozhat. Nem beszélve arról, hogy ez egy óriási buli és folyamatos sport is a legjobb edzőteremben, a természetben!
A Fjällräven Vándortúrán 5 napon keresztül, naponta meghatározott távokat teszünk meg. A túra két fontos alapszabálya, hogy mindenki maga viszi a felszerelését és sátorban alszik. A szálláshelyek kempingek, vagy sátrazásra kijelölt helyek lesznek.
Nem a gyorsaság a legfontosabb, hanem az, hogy jókedvvel, biztonságosan és élményekkel gazdagodva járjuk végig régi és új barátainkkal a Vándortúra 112 kilométeres útvonalát.
A Fjällräven Vándortúra útvonala:
1. nap – RAJT: Vinye – Bakonybél | Távolság: 26,2 km Szintemelkedés: 613m Szintsüllyedés: 623m
2. nap – Bakonybél – Csehbánya | Távolság: 16,2 km Szintemelkedés: 465m Szintsüllyedés: 377m
3. nap – Csehbánya – Úrkút | Távolság: 21,3 km Szintemelkedés: 358m Szintsüllyedés: 295m
4. nap – Úrkút – Mencshely | Távolság: 23,6 km Szintemelkedés: 356m Szintsüllyedés: 454m
5. nap – Mencshely – Cél: Káptalantóti | Távolság: 25,6 km Szintemelkedés: 485m Szintsüllyedés: 699m

 

Az öt túranap alatt tíz ellenőrző pontot kell érintenünk, ebből öt a napi szakasz végén, a szálláshelyeken lesz, ahol szükség esetén egészségügyi szolgáltatások is igénybe vehetők. Mindenki, aki áthalad a Fjällräven Vándortúra célvonalán, legyen gyors vagy lassú, öreg vagy fiatal, egy különleges élménnyel lesz gazdagabb. A Vándortúra céljában, Káptalantótiban egy közös bulin fogjuk megünnepelni a táv teljesítőit. A családtagok, barátok, kísérők pedig a célban kialakított táborban várhatják a fáradt vándorokat. Ha velünk tartasz, hazánk meseszép, védett tájait járhatod be egy természetért rajongó, lelkes csapat segítségével. Itt az idő hogy regisztrálj az élményekben gazdag Vándortúrára!

A Vándortúra környezetvédelmi célkitűzései:

A szervezőcsapat célja, hogy a Vándortúra környezettudatos eseménnyé válhasson. Szeretnénk minél több embert inspirálni, hogy nekivágjon annak a különleges hegyvidéki környezetnek, amit meg akarunk védeni és őrizni a jövő generációinak. Mind a szervezők, mind partnerek, mind pedig a résztvevők részéről szükséges, hogy a környezetet tekintve felelősségteljesek legyenek, ezáltal is támogatva a fenntartható növekedést.

 

A Fjällräven Vándortúra kezdete

 

A Vándortúra vinyei rajtjába több módon eljuthatunk, például Zircről vagy Győrből vonattal, busszal, vagy a szervezett transzfer járattal Káptalantótiból. Ha telekocsival vagy saját autóval érkezünk, akkor érdemes a célállomásig, Káptalantótiba utazni, onnan a túra előtt vasárnap és hétfőn 2018 július 30-án a rajthoz a transzferjárattal mehetünk tovább Bakonyszentlászló – Vinyére. Transzferigényed a jelentkezésilap kitöltésekor tudod jelezni.
Javasoljuk, hogy aki telekocsit szeretne igénybe venni, az egyeztessen a Vándortúra Facebook oldalán a többi résztvevővel. Az autókat őrzött helyen hagyhatjuk a célállomáson, Káptalantótiban, amikre legkésőbb augusztus 05. vasárnap délig biztosítunk őrzést. A helyszíni regisztráció során Vinyén kapják meg az indulók a RAJTCSOMAGOT.

 

1. nap: Vinye – Bakonybél

Bakonyszentlászló, Vinye határában, mintegy másfél km-re az erdőben, a Hódos-ér völgyében bújik meg a Likas-kő vendégház, ahol majd a rajt tábor fogadja a túrázókat. A rajtból az út a Cuha-völgybe vezet, amely a Bakony egyik legszebb völgye, itt közlekedik az 1896-ban megnyitott Zirc és Győr közötti vasút is, ez a szakasz Magyarország legszebb vasúti útvonala. A völgyből az út a Porvacseszneki vasútállomásnál kanyarodik ki, és Porva település érintésével felkapaszkodik a Bakony legmagasabb pontjára, a 703 m magas Kőris-hegyre. Nevét az oldalát beborító kőris erdőkről kapta. A Vajda Péter kilátóból az egész környéket be lehet látni. A csúcsról az országos kéken leereszkedve, Bakonybélben fejeződik be a napi szakasz. A szálláshely a falu határában a szent-kút közelében levő önkormányzati birtokon található nem messze a Pálos kolostortól és annak arborétum szerű kertjétől, amelyet meg is lehet majd tekinteni.

Powered by Wikiloc

 

GPX | Távolság: 26,2 km Szintemelkedés: 613 m Szintsülyedés: 623 m

 

 

2. nap: Bakonybél – Csehbánya

A bakonybéli tábort elhagyva a magas-Bakony legszebb és legérintetlenebb része következik, csupa erdő, csupa vadon, nagy kiterjedésű szálerdők és óriási rétek világa ez. Néhány km megtétele után a Ráktanya ellenörzőponthoz érkezünk, majd átkelünk a Rend-kő nyergén és erszkedni kezdünk a piros jelzésen a Gella-patak völgyébe. Óriási mezőkön haladunk keresztül, majd rátérünk a piros kereszt jelzésre, amin beérkezünk Csehbányára. A tábor a falu szélén található grund elnevezésű helyen lesz. A második napi táv rövid, ám de annál szebb és szintesebb, viszont akinek kevés lenne, annak tartogatunk egy kis meglepetést is.

 

Powered by Wikiloc

 

GPX | Távolság: 16,2 km Szintemelkedés: 465 m Szintsüllyedés: 377 m

 

 

3. nap: Csehbánya – Úrkút

Csehbányáról kikapaszkodunk a felette fekvő Bodza-tetői nyeregbe, ahol több esőkunyhó és pihenőpad található egy óriási tisztáson. Innen a gyöngyök útjának nevezett tanösvényen folytatjuk utunat, és hamarosan megérkezünk a Farkasgyepühöz tartozó Pisztrángos-tóhoz. Itt is rengeteg pihenőpad található, nagyon hangulatos relax pont.A délnyugati irányban haladó makadám úton folytatjuk a túrát, és elérjük a 83-as főutat, amelyet körülbelül 3 km-en keresztül követnünk kell, szerencsére nem az úton gyaloglunk, hanem a vele párhuzamosan, a réten haladó dózerúton. Elhagyva a főutat a zöld kereszt jelzésen megérkezünk a Bíró-völgybe, majd eljutunk a napi ellenőrzőponthoz, a Három-Forráshoz. Néhány km megtétele után keresztezzük a 8-as főutat és megérkezünk Kislődre. A falu másik végén található a Sobri Jóska kalandpark. Akinek ideje és kedve van, belátogathat a parkba, ha más nem, egy mártózás a tóban igen jól felfrissítheti az embert. Érdemes azonban a fenmaradó 6 km-re is gondolni, amit még az Úrkúti focipályáik meg kell tennünk, ha időben a vacsorához szeretnénk jutni.

 

Powered by Wikiloc

 

GPX | Távolság: 21,32 km Szintemelkedés: 358 m Szintsüllyedés: 295 m

 

 

4. nap: Úrkút – Mencshely

Úrkútat elhagyva nekivágunk a Kab-hegy megmászásának. Egy darabon az országutat követjük, majd bekanyarodunk az erdőbe, és a kék jelzést követve egy hosszú egyenes erdővágáson érkezünk meg a csúcsra menő aszfaltos útra. Jó 2 km megtétele után meg is érkezünk a kilátóhoz, ahonnan csodás panoráma tárul elénk. Innen meredekebben lefelé folytatjuk az utat, és a kék kerszet jelzést követve kétszer is létrázunk a vadkerítések fölött. A hegy lábához érve már látszik a távolban Nagyvázsony, de még jó darabot gyalogolnunk kell, míg odaérünk. A Kinizsi vár tövében lévő csárda mellett bélyegezhetünk az ellenörzőponton, majd még mindig a kék jelzést követve kisétálunk a monumentális pálos kolostor romjához. A folytatásban nagyon kell figyelni a szalagozást, mert innen a hátralevő napi szakasz végig jelzetlen utakon halad. Keresztül megyünk a Nagyvázsony részét képező Nemesleányfalun, majd rátérünk az állattenyésztő gazdaság épületei mellett elhaladó dózerútra, és a szalagozást követve mintegy 7km távot megtéve elérkezünk Mencshelyre a szálláspontra.

 

Powered by Wikiloc

 

GPX | Távolság: 23,63 km Szintemelkedés: 356 m Szintsüllyedés: 454 m

 

 

5. nap: Mencshely – Káptalantóti

A piros jelzésen hagyjuk el Mencshelyet, és nekivágunk az utolsó napnak. Szentjakabfa szőlő ültetvényei mellett haladunk, majd nagyon szép erdős ligetes útszakaszon járunk. Némi ereszkedés után Balatonhenyére érkezünk, ahol érdemes pihenni egy kicsit, innen felfelé mászunk a Fekete-hegyi kilátóhoz. Az erősebb kaptató igencsak megéri, a kilátóból elénk tárul a Balaton és a tanuhegyek vidéke. Ismét ereszkedés következik és megérkezünk Szentbékkállán keresztül az ellenörzőponthoz a Kőtengernél. Némi kanyargás a hangulatos utcákon és már ott is vagyunk a híres kőtengernél. A 11 millió évvel ezelőtt itt hullámzó beltenger mészkő üledékét a későbbi vulkáni működés igen látványos módon feldarabolta, és úgy néz ki a környék, minzha óriások hajigálták volna össze-vissza az óriási sziklákat. Körbejárva ezt a sziklás területet, Mindszentkálla szélére érkezünk, ahol újabb emelkedő veszi kezdetét. A Halyagos-hegyet kell megmásszuk. A jutalom nem marad el, a gerinc másik oldalán frissítőpont vár Piroska borpincéjénél. Kis pihenés után választhatunk is, ha fáradtak vagyunk, innen már egyenesen begyalogolhatunk Káptalantótiba a célba, vagy útba ejthetjük az utolsó kihívást a Csobánc hegyet, és letekinthetünk a Tapolcai-medencére. A hegyről leereszkedve megérkezünk a célba.

Powered by Wikiloc

 

GPX | Távolság: 25,69 km Szintemelkedés: 485 m Szintsüllyedés: 699 m

 

Cél és záróbuli

 

Mindenki, aki áthalad a Fjällräven Vándortúra célvonalán, legyen gyors vagy lassú, öreg vagy fiatal, egy különleges élménnyel lesz gazdagabb. A Vándortúra céljában, Káptalantótiban egy közös bulin fogjuk megünnepelni a táv teljesítőit. A családtagok, barátok, kísérők pedig a célban kialakított táborban várhatják a fáradt vándorokat. A tábor Káptalantóti foci pályája mellett található Nomád táborban lesz, ahol rendezvénysátor, koncertszínpad és büfék is emelik majd a buli hangulatát.

 

 

Fontos tudnivalók, szabályok

A Fjällräven Vándortúra 2018. július 30-augusztus 04. között kerül megrendezésre

Nevezés

A regisztráció az alábbiakat tartalmazza:

 • Transzfert Káptalantótiból Vinyére
 • Szállást a kijelölt szálláshelyeken, saját sátorban
 • Esténként egytál melegételt a szálláshelyen (reggelente felvehetően, reggelire hideg ételt, ebédre zacskós gázfőzőn elkészíthető ételt)
 • Csomagmegőrzést a célnál
 • RAJTCSOMAGOT
 • Kötelező balesetbiztosítást

A nevezés elindítása után honlapunkon folyamatosan frissítjük az indulók névsorát. Kérjük, vedd figyelembe, hogy időbe telhet, mire neved megjelenik a listán. Megértésedet előre is köszönjük! Ha nem találod a neved a listán, kérlek, jelezd azt a vandortura@fjallraven.hu email címen, hogy ellenőrizni tudjuk.

A túrán csak olyan túrázó indulhat el, akinek nincs olyan ismert sérülése, betegsége, fertőzése amely gátolná vagy megakadályozná a túrázót vagy túratársait a túrán való részvételben.

A Vándortúra regisztrációs díja 2018-ban: 60.000 Ft

A RAJTCSOMAG tartalma

 • Egy gázpalack: 210 grammos Primus menetes kivitelben vagy egy 110 grammos szúrós palack
 • Reggeli: hideg élelem, ebéd: gázfőzőn elkészíthető zacskós étel
 • Térkép, térképvázlat az útvonalról vízhatlan tartóval
 • Pecsételő füzet
 • Szemeteszsák

Jelentkezés megváltoztatása, jegyek adás-vétele

A Vándortúra lemondásának lehetősége a résztvevő részéről

Amennyiben a jelentkező valamilyen okból nem tud részt venni a túrán, a jelentkezési díj visszafizetésére nincs lehetőség, viszont nevezését díjmentesen átruházhatja a regisztrációs időszak alatt, az eredeti vételáron. Az átírás módja: az átvevőnek is szükséges a regisztrációs űrlap kitöltése, valamint kapcsolatfelvétel velünk a vandortura@fjallraven.hu email címen.

Minden egyéb olyan esetben, amikor a túrázó önhibájából kifolyólag nem vesz részt a versenyen, a jelentkezési díj megtérítésére nincs lehetőség.

A Vándortúra elmaradásának esetei

A Vándortúra lemondásának lehetősége a szervezők részéről

– a Vándortúra nem kerül megrendezésre, amennyiben az előzetesen regisztrálók száma nem éri el az ötven főt.

– Az Egyesület fenntartja a jogot arra, hogy vis maior események (úgy mint kedvezőtlen időjárási feltételek, közlekedési nehézségek, fokozott balesetveszély, vagy egyéb elháríthatatlan külső ok) esetén a verseny megrendezésétől elálljon. A szervezők erről természetesen a résztvevőket mielőbb tájékoztatják.

A fenti esetekben a befizetett teljes nevezési díj visszafizetésére nincs lehetőség. A befizetett díj 80%-át a nevező részére visszautaljuk, azonban a fennmaradó 20%-os összeget az előzetes szervezési költségekbe beszámítjuk, valamint ez az összeg a későbbiekben rendezendő túráink során a jelentkező jelentkezési díjából levonásra kerül.

Szállás

Kizárólag sátorban, a szervezők által kijelölt táborhelyeken, amelyek a céltelepülések területén belül találhatóak, nem pedig a természetvédelmi területeken. A wc, vízvételi- és mosakodási lehetőség minden esetben biztosított, melegvizes fürdési lehetőséget viszont nem tudunk garantálni!

Egyéb látnivalók

A túra során lesznek olyan látványosságok, melyeket az útvonal nem érint, de közel vannak hozzá! Ezeket érdemes rövid kitérőket téve felkeresni.

Pecsétek

A teljesítésért járó Vándortúra felvarrót úgy szerezhetitek meg, ha minden ellenőrző pontban pecsételtettek az igazoló füzetbe!

Egyéb rendelkezések:

 • A rendezők fenntartják a jogot a túraútvonal megváltoztatására.
 • A túrán minden túrázó a saját felelősségére indul, valamint a jelentkezéssel elfogadja a Fontos tudnivalók, szabályok. Kártérítés a rendezőktől semmilyen módon nem illeti meg a túrázót. Ugyanakkor a rendezők mindent megtesznek a túrázók biztonságáért, így a túrán résztvevőket az Európai Utazási Biztosító Zrt.  „Belföldi barangoló” biztosítási szerződés biztosítja.
 • A rendező felel a Vándortúra programjában leírtak megfelelő teljesítéséért.
 • A rendező kizárja a helytállási kötelezettségét az olyan károk megtérítéséért, melyek a túrázóktól általában elvárható magatartás, figyelem, körültekintés és a szervezők utasításai ellenére következtek be. A Vándortúra során a résztvevők által harmadik személynek okozott kárért a résztvevők közvetlenül tartoznak felelősséggel.
 • A résztvevők a túrára való regisztrációval egyidejűleg hozzájárulásukat adják ahhoz, hogy a rendezők a megadott személyes adataikat nyilvántartsák, statisztikák készítéséhez felhasználják, valamint nevüket a Vándortúrán résztvevők között feltüntessék.
 • Az adatszolgáltatás önkéntes, az adatok kezelését az Equinox végzi. Az általad megadott személyes adatok – a jogszabályban meghatározott esetek kivételével – harmadik személyek részére nem kerülnek átadásra és azok kezelése kizárólag az Equinox szervezési céljára történik a hatályos adatvédelmi előírásoknak megfelelően. Személyes adataid ezen adatbázisból való törlését az Equinoxnak küldött nyilatkozattal bármikor kérheted. Az adatok a szervezéssel járó feladatok befejezését követően azonnal törlésre kerülnek.

 

Biztonság

 

Annak ellenére, hogy az út során az ellenőrzőpontokon végig találkozhatsz a rendezőkkel, az idő nagy részében magadra vagy utalva. Ne vállalj felesleges kockázatot! Állj meg mikor fáradt vagy, egyél mikor éhes vagy, igyál mikor szomjas vagy! Szükség esetén a forrásokból is vehetsz vizet az út során. Ne a sátradban főzd az ételt, inkább mindig a sátradon kívül.

Győződj meg arról, hogy felkészültél a túrára rendesen. Ne indulj el, ha fáj a hátad, térded vagy bármely más testrészed, mivel a túra terheli a szervezeted.

Fontos, hogy pihend ki magad az út végén, mielőtt hazautazol. Mi minimum 8 órás alvást javasolunk a túra befejeztével mielőtt autóba ülnél.

Az út alatt

Figyelem! Mivel az útvonal végig természetvédelmi területen halad, a túra során minden esetben az általunk előre kijelölt útvonalat kell követni, a túristajelzésekről letérni a természetvédelmi törvények értelmében tilos!

Az út nagy részén csak kevés helyen van térerő. Sérülés, vagy betegség esetén az ellenőrzőpontokon tudsz kapcsolatba lépni a rendezőkkel, vagy hívd az igazoló füzetben megadott telefonszámot. (+36 30 589 5648) Az út teljesen hagyományos túraútvonal és nem rendelkezik veszélyes vagy hegymászói tapasztalatot igénylő részekkel.

A rendezvényszervezők csak az ellenőrzőpontokon adminisztrálják a túrázók áthaladását. A résztvevők felelőssége és kötelessége, hogy baleset, vagy a túra feladása esetén értesítsék a szervezőket személyesen, vagy a megadott központi telefonszámon. A szervezők csak a kijelölt útvonal szakaszait járják végig a túrázók áthaladása után!

Orvosi személyzet és felszerelés

Minden szállásponton lesz elsősegély ügyelet. Velük együtt korlátozott mennyiségű egészségügyi felszerelés és gyógyszer áll rendelkezésre. Az ellenőrzőpontnál lévő személyzet kapcsolatba tud lépni orvosi ügyekben a szálláspontokon tartózkodó egészségügyi ügyeletesekkel szükség esetén meg tudják szervezni a sérültek mentését az erdőből. Ha a sérült járóképtelen, gépjárművel a legközelebb megközelíthető pontra megyünk a sérültért. Az orvosi beavatkozások dokumentálva lesznek. Bármilyen mentés költséget a regisztrációs díjban foglalt biztosítás fedez.

Vészhelyzet esetén kérjük, hívd a 112-őt.

Ezenkívül magaddal kell hoznod egy saját elsősegély felszerelést, aminek tartalmaznia kell egy rugalmas pólyát, sebtapaszt, steril gézt és ragasztószalagot. Ajánlott kiegészíteni az elsősegély felszerelést még biztosítótűvel, sebzáró pillangó tapaszokkal, fájdalomcsillapítókkal, kullancs csipesszel. Körültekintően, óvatosan kell kezelned a sérüléseket ügyelve a higiéniára. Bőségesen mosd le vízzel és tisztítsd meg szappannal mielőtt bekötöznéd a sebeket.

A túra feladása

Ha úgy döntesz, hogy feladod a túrát, akkor azt megteheted a legközelebbi településen, ahol tömegközlekedés van. Ezt kötelességed bejelenteni a központi telefonszámunkon, vagy a legközelebbi ellenőrző ponton.

Önkéntesek

Az önkéntesek feladata igen sokrétű, kezdve a túrázók regisztrálásával kapcsolatos feladatoktól, akár a táv teljes legyaloglásán át, a segítségnyújtásig bárhol, ahol szükség lehet rá. Ruházatukról és névtáblájukról felismerhető önkénteseink biztosítják, hogy minden úgy működjön ahogyan kell, és hogy minden résztvevő megkapja a számára szükséges segítséget.

 

GYIK

 

1. A túráról általában

K: Mi a Fjällräven?

V:A Fjällräven svéd kifejezés, magyarul sarki rókát jelent, valamint egy túrafelszereléseket gyártó és forgalmazó cég neve is egyben. A Fjällräven Vándortúra névadó főtámogatója.

Ennek cégnek a története 1950-ben kezdődik, amikor az akkor éppen 14 éves Åke Nordin – a Fjällräven alapítója – Örnsköldsvikből (észak Svédország) egy hegyi túrára indult volna, de nem volt megelégedve az akkoriban kapható hátizsákokkal. Akkor határozta el, hogy olyan felszereléseket fog tervezni és fejleszteni, amelyek igazán tartósak és felhasználóbarátok. Pár év múlva nagyon sok újítás, fejlesztés a túra piacon már neki volt köszönhető. Mint pl. az első duplafalú sátor ötlete.

Åke Nordin fontosnak tartotta továbbá hogy a 60-es évek svéd lakosságát kimozdítsa az akkoriban komoly szociális problémákat okozó depresszióból. Az első Fjällräven Classic vándortúra megszervezésével tömegek indultak ki a természetbe a négy fal közül egy igazán egyszerű megoldást kínálva erre a komoly társadalmi válságra.

Manapság a Fjällräven egyet jelent a környezettudatos kereskedelemmel, tartós túrafelszerelések gyártásával valamint olyan túrák, illetve kirándulások szervezésével, amelyekkel segíti az emberek természethez való visszatalálását. Immáron már nem csak Svédországban, hanem itt Magyarországon is.

K: Ez egy teljesítmény túra?

V: Nem, sokkal inkább egy nomád élménytúra, amellyel a vándortúrázás hagyományait szeretnénk újjáéleszteni Magyarországon. Ezzel együtt vannak időbeli keretek, melyek betartásával tudsz csak végigmenni a kijelölt útvonalon.

K: Miért érdemes részt venni a Fjällräven Vándortúrán?

V: Minden pillanat, amit az ember a természettel és egyúttal önmagával tölthet, igazi ajándék. Viszont több napra, több éjszakára belevetni magad a természetbe, sátorozni olyan meghatározó élmény, ami nemcsak testi, lelki, de szellemi megújulást is ad. Nem beszélve arról, hogy óriási buli és folyamatos sport a legjobb edző teremben! 🙂 Ragyogó helyeket, hazánk meseszép, védett tájait láthatod.

K: Kik jönnek még a túrára?

V: Te, a régi és az új barátaid.
Bízunk benne, hogy minél több természetbarát, felfedező lelkű, szabadságvágyó embernek tudunk emlékezetes nyárvégi kalandot nyújtani.

K: Benne leszek a TV-ben (vagy más médiában)?

V: Igen, előfordulhat, mert a túráról kép és hanganyag készül.

K: Egyéb, felmerülő kérdéseimmel kihez fordulhatok?

V: A szervezőkhöz a megadott elérhetőségek bármelyikén.

K: Futva is teljesíthetem a távot?

V: Igen, akár futva, akár békaügetésben vagy pókmászásban is. Az a fontos, hogy minden naphoz adott táv tartozik és minden résztvevő szállása esténként azonos helyen van, a napi távot mindenki a saját tempójában teljesítheti.

K: Ez egy verseny? Mit kap a győztes?

V: A Fjällräven Vándortúra nem verseny. De minden teljesítőt megajándékozunk egy felvarróval.

2. Jelentkezés

K: Van lehetőség csoportos, vagy családi kedvezmény igénybevételére?

V: A jövőben tervezünk ilyen kedvezményt, de egyelőre erre még várni kell.

K: Van részletfizetési lehetőség?

V: Nincs, részletfizetési lehetőséget nem tudunk biztosítani.

K: Lehet-e menet közben csatlakozni a túrához?

V: Sajnos ez nem megoldható.

3. Előkészületek – felszerelés, edzettség

K: Mit pakoljak a hátizsákba?

V: • Alváshoz: sátor, hálózsák, derékalj (polifoam)
• Evéshez: gázfőző, könnyű edény és pohár, evőeszköz
• Ruházat: réteges öltözet, alsónemű, sok zokni, aláöltözet, meleg ruha, esőkabát és nadrág, sapka, könnyű szandál, vagy félcipő
• Hátizsákra külső esővédő huzat, hátizsákon belül is érdemes zsákkal, nejlonnal plusz védelmet biztosítani, akár tételenként (külön a hálózsákot, külön a meleg ruházatot, stb.)
• Fürdéshez: tisztálkodó szerek, papucs, törülköző (lehet kapni gyorsan száradó típust, ami kisebb és könnyebb a hagyományosnál), nedves törlőkendő
• Biztonság: fejlámpa (pótelem), sportkrém, elsősegély csomag, napvédő krém, ajakír, vitaminok (kalcium, magnézium), szükség esetén egyéni gyógyszer (allergia, stb), telefon tartalék akkumulátorral
• Túrabot használata segíti a haladásodat és a tehermentesítést
• Szúnyog és kullancsriasztó
Ezen túl hozhatsz bármit, amire még úgy érzed, szükséged van, de ne feledd, minden gramm számít!

K: Milyen ruházatot vigyek magammal?

V: • legalább 4 db alsónemű, sok zokni
• 1 garnitúra hosszú aláöltözet
• Meleg gyapjú felső, vagy pehely, vagy szintetikus töltet. Ha fázós vagy, akkor +1 extra réteg hasznos lehet. Ezek kispárnaként is szolgálhatnak éjszakánként.
• Hűvös éjszakákra egy könnyített pehely mellény vagy kabát.
• Esőruházat (kapucnival) (hydratic vagy gore-tex anyagok)
• Sapka, vagy kalap nap ellen
• Szandál vagy sportcipő
• Esőhuzat a hátizsákodra

K: Milyen felszerelést vigyek magammal?

V: Csak azt, amire szükséged lehet. A zsákod neked kell vinned.

K: Milyen időjárásra számíthatok?

V: Az évszaknak megfelelően kell számítani napsütéses és esős napokra is.

K: A szállásokon lehet-e telefont/akkumulátort tölteni?

V: minden ellenőrző ponton és szálláshelyen megoldott. A töltőt se hagyd otthon!

K: Milyen edzettségi szint szükséges a túra teljesítéséhez?

V: Ha eldöntöd, hogy végigcsinálod, akkor átlagos edzettség is elegendő lesz a teljesítéshez.
Azt azonban tartsátok szem előtt, hogy 5 napon keresztül folyamatosan megyünk és a 10-20 kg-os felszerelésed viszed a hátadon.

K: Mit csináljak, ha vízhólyag lesz a lábamon?

V: Fertőtlenítsd és ragaszd le tapasszal. Ha már folyadékkal telt a vízhólyag, akkor lábmosást követően szúrd ki egy fertőtlenített tűvel. A következő állomáson pedig mutasd meg az ügyeletes egészségügyisnek. Túraboltokban kapható speciális vízhólyag elleni tapasz, érdemes pár darabbal készülni.

K: Mit tegyek, hogy ne legyen vízhólyag a lábamon?

V: Minden nap moss lábat és cserélj zoknit. A nagyobb pihenők alatt vedd le a cipődet és szellőztesd, nagy melegben pedig hűtsd le a lábadat hideg vízzel, ha módod van rá.

Segít a megfelelő túra zokni, a jól szellőző lábbeli és a hintőpor használata. Ha beázik a bakancs vagy erősen megizzad a lábad napközben, akkor cserélj zoknit naponta akár többször is.

4. Utazás, logisztika

K: Mivel/hogyan utazzak a starthelyre?

V: Két megoldás lehetséges: 1. Tömegközlekedéssel: közvetlenül Budapestről vonattal, busszal utazhattok Bakonyszentlászló, Vinyére, Veszprémen és Zircen keresztül. 2. Telekocsival, saját autóval: először a célállomásig, Káptalantótiig gyertek, onnan transzfert biztosítunk Vinyére, melyhez előzetes regisztráció szükséges a jelentkezésilap kitöltésekor. Az autókat őrzött helyen hagyhatjuk a célállomáson, Káptalantótiban, amikre legkésőbb augusztus 05. vasárnap délig biztosítunk őrzést. Javasoljuk, hogy aki telekocsit szeretne igénybe venni, az egyeztessen a Vándortúra Facebook oldalán a többi résztvevővel.

K: Mivel/hogyan utazzak a starthelyre 3 napos regisztráció esetén?

V: A 3 napos mezőny 2018. augusztus 1-én, csütörtökön reggel rajtol Csehbányáról.
Mivel a 3 napos résztvevőknek is biztosítunk ingyenes őrzött parkolási lehetőséget a túra ideje alatt, valamint transzfer buszjáratot is a rajt megközelítésére, így arra kérünk, hogy az indulás előtti este azaz július 31-én érkezz meg autóval vagy tömegközlekedéssel Káptalantótiba, ahol leparkolhatod a kocsidat.

Az éjszakát a Káptalantóti Nomád táborban töltheted, majd 1-én reggel 6:30 és 7:00 között becsekkolhatsz a túrára, megkapod a rajtcsomagodat, és utána felszállítunk a 7:00-kor induló transzfer buszjárattal az Csehbányai rajtba.
Csehbányán megkapod az aznap már esedékes reggelit és a napi ellátmányt, ezt követően rajtolhatsz.

A rajtban, vagyis Csehbányán NEM áll módunkban az ott hagyott autókra felügyeletet biztosítani és a túra végén a túrázókat visszajuttatni a kocsikhoz, így erősen ajánlott Káptalantótiban parkolni.

K: Hogyan jutok haza?

V: A cél Káptalantótiban lesz. Onnan az érkezés módjának megfelelően tömegközelkedéssel, (busszal, vonattal) vagy telekocsival tudsz hazautazni. Menetközben is kiszállhatsz a túrából, a kapcsolódó menetrendekről az ellenőrzőpontokon kaphatsz információt.

K: Hogyan jutok vissza a starthelyen parkoló gépkocsimhoz?

V: Ha autóval érkezel, akkor célszerű a célnál, Káptalantótiban parkolni. Onnan transzfert szervezünk előzetes regisztráció alapján Vinyére. Káptalantótiban a szervezők legkésőbb augusztus 05. vasárnap délig biztosítanak őrzést a rendezvény területén hagyott gépkocsikra.

5. Biztosítás, biztonság

K: Kell-e külön biztosítást kötnöm a túra idejére?

V: A regisztrációs díj tartalmaz a túra idejére megkötött balesetbiztosítást.

K: Hol kaphatok segítséget, ha sérülés ér?

V: Az ellenőrző pontokon, illetve a megadott telefonszámon.

K: Elinduljak-e egyedül a túrán?

V: Természetesen elindulhatsz, ennek semmi akadálya. Teljesen egyedül úgysem leszel, hiszen az ellenőrző pontokon és a szálláshelyeken mindig lesz társaság, segítség.

K: Mit tegyek, ha vadállatokkal találkozom az erdőben?

V: Őrizd meg a nyugalmadat, ha nem lépsz fel támadóan az állat el fog menni. Fölöslegesen ne riogasd az állatokat, az erdő az ő otthonuk!

6. Ellátás útközben, mire lesz szükség egy-egy nap

K: Milyen élelmiszereket vigyek magammal?

V: Napi háromszori étkezést biztosítunk. Ezen túl lehetőleg magas energia tartalmú, rostokban gazdag táplálékot, gyümölcsöket, zöldségeket csomagoljatok.

K: Mennyi ivóvizet vigyek magammal naponta?

V: Minimum napi 2-3 liter folyadékbevitel ajánlott, de egyszerre elég ha 1 liter víz van nálad, mert rendszeresen lesz utántöltési lehetőség. Az útközbeni vízvételi lehetőségeket a rajtcsomagban és a honlapon jelöljük.

K: Hol tudok útközben élelmiszert vásárolni?

V: Az út közben érintett települések közértjeiben lesz lehetőséged vásárolni. A RAJTCSOMAGBAN erről is kapsz részletes információt.

K: Milyen tisztálkodási lehetőségek vannak?

V: A táborhelyeken, kempingekben, vizesblokkokban hideg vizes mosdási lehetőség biztosított. A túra során a fürdési lehetőség opcionális, nem biztos, hogy mindenkinek jut meleg víz az egyes helyeken. Mivel nomád vándortúrát tervezünk, ezért nem a kényelem megteremtése a legfőbb cél. Kérjük, ezt vedd figyelembe a felkészülés folyamán.

7. Rajt

K: Hogyan zajlik a rajt?

V: Az első napon reggel 9 órakor van az indulás. A RAJTCSOMAGOT az indulás előtt adjuk át, valamint vele együtt a reggelit. A további napokon a reggeli osztását követően indulhatsz, ami reggel 8 és 10 óra között történik, de legkésőbb 10 óráig el kell hagynod a szálláshelyet.

8. Egy túranap menete

K: Hány óráig kell elhagyni a szálláshelyet?

V: Kérjük, hogy 10-ig hagyd el a szálláshelyet, hogy még biztosan sötétedés előtt beérj az aznapi célba.

K: Meddig kell beérkeznem a szálláshelyre?

V: Igyekezz sötétedés előtt megérkezni. Az esti meleg étel miatt javasoljuk, hogy 7 óráig érkezz meg a szálláshelyre.

K: Mi a teendő, ha útközben feladom a túrát?

V: Ha útközben feladod a túrát, kérjük, mindenképpen jelezd ezt a legközelebbi ellenőrzőponton, illetve a megadott telefonszámon.

K: Hol szállhatok ki, ha fel akarom adni?

V: Bárhol kiszállhatsz, az ellenőrzőpontokon és a szálláshelyeken a szervezőktől kaphattok információt az adott helyről induló tömegközlekedés menetrendjéről.

K: Kapok térképet?

V: A RAJTCSOMAG része egy térképvázlat, mely az útvonalon kívül egyéb hasznos információkat is tartalmaz. Legyen nálad papír alapú turistatérkép is (Bakony és Balatonfelvidék).

K: A túra során milyen útjelzéseket, jeleket kell követnem?

V: A túra útvonala a Kék-Túra útvonalával részben megegyezik, ezen kívül pedig megkülönböztetett, ideiglenes jelzések is kalauzolni fognak.

K: Mit kell tennem az ellenőrzőpontoknál?

V: Pecsételtetned kell a füzetedbe.

K: Mi vár rám a célban?

V: A célban kipihenheted a túra fáradalmait. Meleg étellel, jó bulival várunk.

K: Este milyen programok lesznek?

V: Az első, második, harmadik és negyedik estén a meleg vacsi után rád lesz bízva, amihez kedved lesz pl: beszélgetés, ismerkedés, pihenés.
Az utolsó estén viszont egy bulit szervezünk az összes befutó számára.

K: Lesz térerőm az útvonalon?

V: Ez a szolgáltatótól és a terepviszonyoktól is függ, de az biztos, hogy a teljes útvonalon nem minenhol van térerő.

K: Lesz wifi a táborhelyeken?

V: Wifi nem lesz.

K: Milyen iratok legyenek nálam?

V: Legalább egy fényképes személyazonosításra alkalmas igazolvány és a társadalombiztosítási kártyád.

9. Általános előírások

K: Kötelező-e az 5 napos menetidőt tartani?

V: Igen, szervezési szempontból ez elengedhetetlen feltétel.

K: Hol tudok tüzet gyújtani?

V: Útközben tüzet rakni TILOS! A táborhelyeken a kijelölt tűzrakóhelyeken lesz tábortűz (amennyiben nem lesz tűzgyújtási tilalom). Emellett gázfőző használata megengedett, amihez gázpalackot biztosítunk.

K: GPS használata megengedett? Kapok GPS tracket?

V: Igen, a GPS track elérhető, letölthető a honlapról GPX formátumban!

K: Van-e életkori határ? Kiskorúak indulhatnak-e?

V: 18 év alatt csak szülői felügyelettel, vagy írásbeli szülői beleegyezéssel.

K: Hol táborozhatok le?

V: Kizárólag a kijelölt táborhelyeken, kempingekben, ezeket a napi távok végén fogod megtalálni.

K: Mit tegyek, ha eltévedtem, vagy nem érem el este a szálláshelyet?

V: Kérj segítséget egy arra járótól, ha szükséges, hívj fel minket a megadott telefonszámon.

K: Muszáj a kijelölt táborhelyeken aludni?

V: Igen. Ez a részvétel egyik feltétele is.

K: Lehet-e kutyát magammal hozni?

V: Nem. Az érvényben lévő jogszabályok szerint erdőben kutyát csak pórázon vezethetsz, a napi távok és terepviszonyok miatt a túra így, sem neked, sem a kutyádnak nem lenne élvezhető.

K: Mikor érkezhetek leghamarabb a célba?

V: Ez az utolsó napi indulásod idejétől és a tempódtól függ.

K: Mit kell tennem az általam “termelt” hulladékkal? Hogyan gyűjtsem, hol tudom leadni?

V: A rajtcsomag tartalmaz egy speciális, strapabíró, jól záródó műanyag zsákot, ebben tartsd magadnál a hulladékot. A legtöbb szemetet magával hozó illetve gyűjtőt egy hátizsákkal ajándékozzuk meg. Aki nem szeretne részt venni ebben a játékban és a túra végéig magával vinni a szemetet, az útközben található hulladékgyűjtőket használhatja.

Több helyen lehetőség lesz szelektív gyűjtésre, kérjük, ahol van, ott azokat használd!

K: Mit csináljak, ha nincs a közelben WC?

V: Próbáld, a lehető legkisebb környezeti terhelés mellett végezni a dolgodat! Ha nagyobb, mint egy gyufásdoboz, akkor ásd el! A papírzsebkendőt/ törlőkendőt kérjük szintén elásni, vagy a hulladékkal együtt összegyűjteni!

 

 

Felkészülés a Vándortúrára

 

A Fjällraven Vándortúra sikeres teljesítéséhez jól felkészültnek kell lenned. A túra során nemcsak a tested, de a tudásod és a felszerelésed is próbára lesz téve. Tegyél meg mindent, hogy edzésben légy, frissítsd fel túrázással kapcsolatos ismereteidet és ellenőrizd felszerelésedet. Ezen az oldalon hasznos ötletekkel segítünk neked a felkészülésben. Ha még több segítséget szeretnél kapni, akkor a linkeken keresztül eljuthatsz a túraoldalunkra, ahol további ötleteket és inspirációt szerezhetsz az előtted álló Vándortúrához.

Készítsd fel magad fizikálisan

Közel 112 km-t gyalogolni egy kb. 10-20 kg súlyú hátizsákkal, változó terepen, komoly kihívás. Ezért különösen fontos, hogy felkészítsük a testünket, hogy élvezni tudjuk a fantasztikus erdei- és hegyi környezetet. Így a Fjällräven Vándortúrára, mint egy izgalmas kihívásra és egyben élménytúrára emlékezhetünk majd.

Lábápolás és higiénia

Ahhoz, hogy maximálisan élvezni tudd a Vándortúrát, már előzetesen gondját kell viselned a lábadnak. Ha most nincs is probléma vele, készülj fel rá, hogy a túra folyamán fokozott terhelésnek lesz kitéve!

Kérünk alaposan tanulmányozd át ezt a lábápolással kapcsolatos ismertetőt!

Törődj a lábaddal!

Még akkor is ha most nincs semmi probléma a lábaddal, horzsolás, feltörés előfordulhat a túra alatt. Valószínűleg hosszabban és messzebbre fogsz gyalogolni, mint általában és mindezt nehezebb hátizsákkal a szokásosnál.

A túra előtt

Használj lábreszelőt vagy habkövet, hogy eltávolítsd a kemény bőrt a lábadról. Ezt ismételd meg rendszeresen a túra előtt és kend be a lábad tápláló krémmel, hogy bőröd lágy maradhasson és ne tudjon könnyen kirepedezni.

Túracipőd / bakancsod legyen jól bejáratott, a körmeid pedig rövidre vágottak. Legesélyesebb a sarkak megfájdulása, ezért érdemes előre leragasztani őket.

Alaposan moss lábat. Használj széles, elasztikus ragtapaszt, mint pl. Leukoplast, Hansaplast, Salvequick. (Ezeket gyógyszertárakban, sportboltokban tudod beszerezni.)

Egy kb. 20 centiméteres darabot ragassz a sarkad és a lábikrád közé. (A sarok feletti részre.) Tartsd a lábadat normál pozícióban miközben a ragtapaszt felhelyezed. Végül simítsd el a gyűrődéseket. Óvatosan vedd fel a zoknidat, úgy, hogy a tapasz ne lazuljon meg közben. A tapaszt néhány napig nyugodtan hordhatod, tisztálkodás közben is.

Mindig viselj két pár zoknit egyszerre még nyáron is, mert azok egymást fogják dörzsölni nem pedig a lábadat.

A túra alatt

Minden nap moss lábat és cserélj zoknit. A nagyobb pihenők alatt vedd le a cipődet és szellőztesd, nagy melegben pedig hűtsd le a lábadat hideg vízzel, ha módod van rá.

Amint a legkisebb jelét veszed a fájdalomnak, vagy vízhólyagnak, tarts szünetet és szánj időt a kezelésre, mert magától nem fog elmúlni, meggyógyulni.

Ha minden megelőzés ellenére kisebesedik a lábad, mosd meg alaposan, ragaszd le egy vízhólyag tapasszal, esetleg egy elasztikus tapasszal. Ha már folyadékkal telt a vízhólyag, akkor lábmosást követően szúrd ki egy fertőtlenített tűvel.

Ötlet: A biztosítótűt fertőtlenítheted egy öngyújtó segítségével.

A túra után

A lábaid végigvittek utadon és segítettek célod elérésében, most megérdemelnek egy kis pihenést. Szedd le az összes ragtapaszt, mosd meg a lábad vízzel és szappannal. Fedd be a nyílt sebeket egy laza kötéssel. Javasoljuk, hogy viselj papucsot, szandált néhány napig.

Higiénia

A táborhelyeken, kempingekben, vizesblokkokban hideg vizes mosdási lehetőség biztosított. A túra során a fürdési lehetőség opcionális, nem biztos, hogy mindenkinek jut meleg víz az egyes helyeken. Mivel nomád vándortúrát tervezünk, ezért nem a kényelem megteremtése a legfőbb cél. Kérjük, ezt vedd figyelembe a felkészülés folyamán.

Nagyon fontos, hogy legyél alapos a személyi higiéniáddal kapcsolatban és így minimalizáld a sebek kialakulásának kockázatát. Minden alkalommal, amikor a dolgodat végzed, fertőtlenítsd, lehetőség szerint pedig mosd meg előtte és utána is a kezedet, csakúgy, mint ételkészítés előtt.

További információk / segítség túrabakancs választáshoz

Kevés olyan dolog van, ami annyira képes befolyásolni a hangulatunkat és motivációnkat, mint a lábunk kényelme. A túrabakancsod komoly terhelést kap a teljes túra időtartama alatt. Nem csak a testsúlyodat, hanem a hátizsákod súlyát is vinnie kell. Megvédi lábadat a kövektől, ágaktól és a nedvességtől. Ha utad túlnyomóan egyenetlen terepen vezet, akkor a bokádat is támogatja.

A bakancs kiválasztásánál figyelembe kell venned a túraútvonal felszínének típusát és a túra hosszát. Ha több napon át viszel egy nagy hátizsákot, jóval erősebb bakancsra lesz szükséged, mint egy egynapos túra estén. Ebben a témában sok segítséget kaphatsz speciális túrafelszereléseket, bakancsokat árusító boltokban. A szakképzett eladók személyre szabott tanácsadással tudnak segíteni az igényeidnek és a túrának leginkább megfelelő bakancs kiválasztásában.

Méret és illeszkedés

A legfontosabb, hogy a bakancsunk ne legyen kicsi a lábunkra. Minimum egy centiméter legyen a nagylábujjunk (zokniban) és a bakancs orra között. Fontos, hogy lejtmenetben se érje el a lábujjad a bakancs orrát, mert az garantáltan körömfájdalomhoz vezet.

Ugyanilyen fontos, hogy milyen típusú bakancs illeszkedik legjobban a lábadra, ezért célszerű többféle modellt felpróbálni vásárlás előtt. Ha jól tartja a bokádat és sarkadat, akkor könnyebben elkerülhető a vízhólyag kialakulása. A bakancsnak az orrésznél is elég szélesnek kell lennie, hogy a lábizmok pihenni tudjanak.

Jó szívvel ajánljuk a Hanwag bakancsait. Ez a bajor cég az 1920-s évektől gyárt felső kategóriás lábbeliket, amelyekben ötvöződik a cipőkészítés klasszikus művészete a korszerű megjelenéssel, valamit a megújuló anyagok felhasználásával és a legújabb gyártási technológiákkal.

Erről bővebben: http://www.hanwag.de oldalon olvashat.

Kétrétegű zokni

A jó zokni kiválasztása legalább annyira fontos, mint a bakancs maga. Azt ajánljuk, hogy viselj minőségi zoknit, lehetőleg gyapjú vagy gyapjú/szintetikus keverékű anyagból. Sok hegyi túrázó visel két rétegben zoknit: egy szűkebbet és egy vastagabbat porózus anyagból. Így a bakancsban fellépő súrlódások a két réteg között fordulnak elő és nincsenek közvetlen hatással a lábunkra.

Határozottan az a véleményünk, hogy nem jó ötlet pamut zokniban túrázni. A pamut magába szívja a nedvességet és táptalaja a vízhólyag kialakulásának.

Másik fontos tanács, hogy vegyük le cipőnket és szellőztessük át lábunkat, amilyen gyakran csak tehetjük és cseréljük nedves zokninkat szárazra. A száraz láb jelentősen csökkenti a vízhólyag kialakulásának lehetőségét.

A bakancsod legyen a barátod

Mielőtt egy hosszabb túrára indulsz, fontos, hogy jól betörd, bejárasd a bakancsodat. Bevett gyakorlat szerint a bejáratás során legalább 100 km-t gyalogolj benne. Ez nagymértékben hozzásegít majd az olyan problémák elkerüléséhez, mint pl. a vízhólyagok kialakulása.

Öreg szerelem sohasem rozsdásodik (svéd közmondás) vagy mégis?

Ha a bakancsod már jó pár túrára elkísért és be van járatva, akkor is érdemes törődni vele. Ellenőrizd a varratokat és cseréld ki a megviselt talpbetétet – ezek úgynevezett kopó elemek a bakancson.

Ellenőrizd a cipőfűzőket és győződj meg róla, hogy a bőr felületek jól kezeltek és nincs rajtuk repedezett felület, továbbá, hogy a varratok szakadás mentesek és hogy a talp nem vált el a bakancs felső részétől. Ne feledd, hogy bakancsod helyes tárolása nagymértékben meghatározza annak élettartalmát. A száraz és hűvös helyen történő tárolás az alapja a hosszú, közösen eltöltött túraéveknek.

A jó hátizsák kiválasztása, viselése és a csomagolás rejtelmei

Mindent, amire szükséged lesz a 110 kilométeres túra során magadnak kell vinned. Az okosan bepakolt és helyesen hordott hátizsák szükséges, hogy élvezni tud a lenyűgöző környezetet és túratársaid társaságát.

Csomagolj okosan

A ‘Mit vigyek magammal?’ az egyik leggyakoribb kérdés, ami elhangzik.
A túra útvonalán a Bakonyban, esetlegesen szeles, csapadékos idő várható, tehát mindenféleképpen készülj változatos időjárásra.

• Alváshoz: sátor, hálózsák, derékalj (polifoam)
• Evéshez: gázfőző, könnyű edény és pohár, evőeszköz
• Ruházat: réteges öltözet, alsónemű, sok zokni, aláöltözet, meleg ruha, esőkabát és nadrág, sapka, könnyű szandál, vagy félcipő
• Hátizsákra külső esővédő huzat, hátizsákon belül is érdemes zsákkal, nejlonnal plusz védelmet biztosítani, akár tételenként (külön a hálózsákot, külön a meleg ruházatot, stb.),
• Fürdéshez: tisztálkodó szerek, papucs, törülköző (lehet kapni gyorsan száradó típust, ami kisebb és könnyebb a hagyományosnál), nedves törlőkendő
• Biztonság: fejlámpa (pótelem), sportkrém, elsősegélycsomag, napvédő krém, ajakír, vitaminok (kalcium, magnézium), szükség esetén egyéni gyógyszer (allergia, stb), telefon tartalék akkumulátorral
• Túrabot használata segíti a haladásodat és a tehermentesítést
• Szúnyog és kullancsriasztó
Ezentúl hozhatsz bármit, amire még úgy érzed, szükséged van, de ne feledd, minden gramm számít!

Aludj jól

A Vándortúra során az általad, vagy túratársad által hozott sátorban fogsz aludni. A szabályok kötelezővé teszik a sátorban alvást, de egy sátrat többen is használhattok.
Jobb minőségű, meleg hálózsákot hozz magaddal. Változékony, nyirkos, hideg időben pedig jobb választás lehet a polifoam a felfújható matracoknál, mivel a polifoam jobban szigetel.
Akár párnát is hozhatsz

 

Mit vigyek magammal

 

A túra megkezdése előtt, az előkészületek közül talán az egyik legfontosabb feladat a hátizsák helyes bepakolása. Nem ördögtől való gondolat, hogy először papíron pakoljunk be. Azután, amint közeleg az indulás időpontja, ellenőrizzük és teszteljük felszerelésünket, majd csináljunk egy próbapakolást a hátizsákba.

Ajánlott személyes felszerelés

Az alábbiakban egy kis útmutatót olvashattok arról, hogy mit célszerű magatokkal hozni a Fjällräven Vándortúrára.
• Alváshoz: sátor, hálózsák, derékalj (polifoam)
• Evéshez: gázfőző, könnyű edény és pohár, evőeszköz
• Ruházat: réteges öltözet, alsónemű, sok zokni, aláöltözet, meleg ruha, esőkabát és nadrág, sapka, könnyű szandál, vagy félcipő
• Hátizsákra külső esővédő huzat, hátizsákon belül is érdemes zsákkal, nejlonnal plusz védelmet biztosítani, akár tételenként (külön a hálózsákot, külön a meleg ruházatot, stb.)
• Fürdéshez: tisztálkodó szerek, papucs, törülköző (lehet kapni gyorsan száradó típust, ami kisebb és könnyebb a hagyományosnál), nedves törlőkendő
• Biztonság: fejlámpa (pótelem), sportkrém, elsősegély csomag, napvédő krém, ajakír, vitaminok (kalcium, magnézium), szükség esetén egyéni gyógyszer (allergia, stb), telefon tartalék akkumulátorral
• Túrabot használata segíti a haladásodat és a tehermentesítést
• Szúnyog és kullancsriasztó

Étel, ital

• Gázfőző, edények, gyufa vagy öngyújtó, szivacs – mosogatáshoz. (Gázpalack a rajtcsomag része)
• Tál, bögre, két kanál (egy tartaléknak)
• Kicsi, könnyű, 0,5 literes kulacs
• Kiegészítők: snack, energiaszelet, kávé/tea

Hátizsák

Egy 65-75 literes hátizsáknak elegendőnek kell lenni egy 5 napos nyári Vándortúrához, főleg akkor, ha egy barátoddal megosztoztok egy sátron és egy gázfőzőn.

Sátor

• Olyan sátorra lesz szükséged, amely praktikusan könnyű, ugyanakkor csomaggal együtt is elfértek benne.
• Hálózsákod hőtartománya legyen: 0- +5 oC, komfort
• Derékalj, matrac ( + javító szett)

Ruházat

Mit csomagoljak?
• Legalább 4 db alsónemű, sok zokni
• 1 garnitúra hosszú aláöltözet
• Meleg gyapjú felső, vagy pehely vagy szintetikus töltet. Ha fázós vagy, akkor +1 extra réteg hasznos lehet. Ezek kispárnaként is szolgálhatnak éjszakánként.
• Hűvös éjszakákra egy könnyített pehely mellény vagy kabát.
• Esőruházat (kapucnival) (hydratic vagy gore-tex anyagok)
• Sapka, vagy kalap nap ellen
• Szandál vagy sportcipő
• Esőhuzat a hátizsákodra

Mit viseljek

Túranadrág (lecsatolható szárú nadrágok igen hasznosak lehetnek), felső (top) vagy ing, zokni, bakancs. Ha hideg, de tiszta idő van, viselj meleg gyapjú felsőt. Ha szeles az idő, viselj shell dzsekit (héjkabátot). Ha hideg, szeles, esős az idő, akkor szükséged lesz a meleg aláöltözetre, esőkabátra, valamint esőnadrágra is.

Higiénia

Amit ne hagyjatok otthon:
• Kis kés és olló
• Pipere csomag a legszükségesebb dolgokkal (fogkefe, fogkrém, szappan), ajakír, sportkrém, nedves törlőkendő
• Kis törölköző, lehetőleg gyorsan száradó

Biztonság és tájékozódás

Jó, ha van nálad:
• Iránytű / tájoló
• Kisméretű LED fejlámpa (új tartalék elemekkel)
• Napszemüveg
• Elsősegély csomag, napvédő krém
• Szúnyog- és kullancsriasztó
• Telefon tartalék akkumulátorral

 

 

Kapcsolat


FENIX Outdoor Emerging Markets GmbH

mint szervező

 • H-2040 Budaörs Gyár u. 2 (TREND2)
 • Központi telefon a jelentkezés alatt. Tel/fax: +36 30 647 9661 (Hétköznap, 11h-16h)
 • vandortura@fjallraven.hu